Sjuhärads fröbibliotek

Förra onsdagen var det invigning av sjuhärads fröbibliotek på Borås stadsbibliotek! Jag hade fint sällskap av Kimberly som driver Natans och av Agnes som driver Grönsakstorpet (länk längst ner till bådas Instagram). Förutom invigningen i sig, fick vi också lyssna på en minst sagt inspirerande föreläsning av Farbror grön. En fin kväll!

Det var först idag vi fick börja låna, så i förmiddags gick jag dit. En nyrenoverad gammal odlingsbänk stod vid väggen nära bibliotekets entré. På bänken stod fyra lådor, en för varje kategori av fröer: perenner, grönsaker, annuel/bienn och insamlat. Den sistnämnda är fröer som kommer från allmänheten, bland annat fanns det Lin och Stockros. De andra fröna är inköpta från Nordfrö och Runåbergs fröer. Två medvetna och minst sagt hållbara fröföretag, som jag själv köpt av.

I boken som låg framme skriver de som lånar in datum, sitt namn, vilka frön de tar och var de ska odla. Jag kunde se att det varit några där innan mig, två sidor var redan fulla. Till slut bestämde jag mig för gurka, morot, grönkål, gullskära och solros. Fast alla ska jag inte odla själv. Solrosen och grönkålen får mamma ta hand om. På de flesta av fröpåsarna finns det små Qr-koder som tar en till en informationssida om fröet, där det också står hur de ska odlas. Fiffigt ju!

Tre av fröna jag lånade var dessutom kulturarvssorter, märkta med en speciell liten klisterlapp på påsen. Beroende på sammanhang kan ordet kulturarv betyda lite olika. På fröbiblioteket är det sorter som odlats sedan före 1950, är öppenpollinerade och inte hybrider. Det innebär att fröna vi lånar är frökonstanta, det vill säga att det genetiska arvet bevaras i varje generation frön – därmed går det att ta nya frön själv och odla på nytt. På detta sätt har kulturarvssorterna länge bevarats genom naturlig selektion. Att de är förökade med öppen pollinering innebär att pollineringen skett genom djur, insekter eller självpollinering. Det är mycket att ta in, men vi ska gå mer in på det här senare, i ett annat blogginlägg.

Men vänta lite nu, ni kanske fortfarande funderar över vad ett fröbibliotek egentligen är? Det är inte så konstigt om ni inte hört om ett innan, med tanke på att det bara finns ett tiotal i Sverige. Helt enkelt, så är det precis som ett vanligt bibliotek, du lånar och det är helt gratis. Men istället för böcker så är det fröer. Det öppnar nu på våren, du odlar över sommaren och sen lämnar du tillbaka fröna på hösten.

Tänk om det inte blir några frön att lämna tillbaka då? Vad händer då? Det är inte lika stränga återlämningskrav som på böckerna, utan det är okej att misslyckas. Förhoppningsvis är vi så många att några av oss kommer att lyckas. Och de av er som odlat innan vet att växter inte producerar frön med knapphet, snarare kommer de ofta i ett överflöd. De lär inte direkt bli en bristvara, om vi säger så.

Sjuhärads fröbibliotek ligger alltså i Borås stadsbibliotek, men också i Horreds bibliotek och Fritsla bibliotek. De är som pop-up aktiviteter i biblioteken, genom ett pilotprojekt som fått stöd från Boråsregionen och är ett samarbete mellan Marks kommun och Borås kommun. Tanken är att öka odlingsintresset bland invånarna och skapa en plattform för kunskapsutbyte och möten människor emellan. De som driver projektet vill att fler ska ha kunskap om att odla, för att det är så viktigt att kunna producera egen mat i en orolig tid. Just fröer är ju faktiskt avgörande för framtidens mat. Genom fröbiblioteket kan lokala sorter bevaras och vi som lånar får dessutom bidra till att förvalta vårt gröna kulturarv när vi odlar fröerna och delar dem.

Efter invigningen fick jag möjlighet att prata lite med Anton Spets, som är stadsträdgårdsmästare och en av dem som driver projektet. Han berättade att hans dröm är att det inom några år finns permanenta fröbibliotek på alla 35 knallebiblioteken. Ja tack, säger jag till det, så iväg och låna fröer med er ni som bor här i Sjuhärad! Och ni som jobbar på andra bibliotek, ta konceptet dit också. Anton berättade att det är utvecklat så att det går att köpa färdiga lådor med alla tillbehör, eftersom det ska vara enkelt att sprida vidare, utan att behöva bygga upp hela konceptet på nytt varje gång.

Här är de små fröpåsarna jag fick med mig hem. Det blir till att rita om odlingsplanerna och se till att jag får plats med lite mer i mina pallkragar. För nu jäklar ska här odlas!

Ni kan läsa mer om hur fröbiblioteket fungerar här på Knallebibliotekens hemsida och i detta pressmeddelande. Mer information om själva projektet hittar ni här på Boråsregionens hemsida och här på Borås stads hemsida.

Länk till Natans instagram, Kimberlys gård: https://www.instagram.com/natans.lonnhult/

Länk till Grönsakstorpets instagram, Agnes gård:

https://www.instagram.com/gronsakstorpet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *