REKO

Vad är REKO-ringar?

Det är mötesplatser för producenter och konsumenter för att sälja och köpa lokal mat utan mellanhänder. Idén började i Österbotten i Finland 2013 och kom till Sverige 2016. Namnet kommer från en förkortning av rejäl konsumtion, men reko betyder passande nog också schyst och rättvist. REKO kan också ses som en folkrörelse för att öka tillgången på närproducerad mat och gynna lokala ekonomier. Numera finns det över 200 rekoringar i Sverige. Kolla in kartan som finns på hushållningssällskapet så kan du hitta den som är närmast dig.

Hur fungerar det?

REKO-ringarna fungerar med hjälp av facebookgrupper. Sök på ”rekoring” och den plats du letar efter så borde du hitta gruppen. Grupperna sköts av en eller flera administratörer och där lägger producenter ut inlägg där de annonserar ut vad de säljer. Kunderna beställer sedan i förväg vad de vill ha genom att kommentera inläggen. På en bestämd tid och upphämtningsplats byter produkterna händer. Betalningen sker oftast i förväg, men ibland även på plats. Det viktiga är att beställningen har gjorts innan, eftersom det inte får ske någon försäljning på plats för då räknas det som torghandel, vilket kräver tillstånd som kostar pengar. Tanken är att REKO ska vara gratis både för de som driver REKO-ringen och de som är med.

Mina erfarenheter av REKO-utlämningar…

Nu när ni har full koll på REKO och har gått med i er lokala facebookgrupp, så ska jag berätta om mina erfarenheter av REKO-utlämningar. Både som konsument och från när jag var med som producent i somras.

… som kund

Att handla på Reko är lite speciellt. Du handlar direkt av den som har producerat din mat. Du får liksom möjlighet att hälsa på den personen, ni kollar varandra i ögonen och byter några ord. Till skillnad från att plocka en vara från hyllan i mataffären och betala i den obemannade utcheckningsstationen. Nu har jag kanske skrämt iväg alla introverta människor som precis tänkte: ”Nej men va, ska jag behöva prata med någon när jag bara ska handla mat?!” Va bara lugna, det är inte så hemskt som det låter, jag lovar! Exakt så tänkte jag med första gången jag var kund, eftersom jag också är introvert (varför tror ni jag skriver texter istället för att göra tiktoks?).

När jag var övertygad om att det skulle vara stelt första gången jag handlade på reko så visade det sig att så var det inte alls. Mötet är liksom lite mer personligt och även om det kan verka lite jobbigt och obekvämt, så är det faktiskt lite mysigt och känns tryggt på något sätt.

Efter att du handlat några gånger kan du kanske säga: ”Jag känner personen som har producerat min mat.” Du kan ställa frågor direkt till dem, du betalar direkt till dem och vet exakt var maten kommer från. Maten får ett annat värde. Den känns som en skatt du måste förvalta väl genom att laga något fint och gott som du kan njuta av. Ofta får du lite tips på vägen, producenten frågar: ”Vet du vad du kan göra med den där?”, om en speciell köttdetalj eller säger: ”Supergod att steka i lite smör!”, om en annorlunda grönsak.

… som producent

Flera av de lantbrukare som jag lärt känna säljer på REKO. Generellt sett verkar de nöjda med upplägget, det är ett effektivt sätt att samla arbetet med försäljning till en dag, istället för lite då och då. Det viktiga är att det går smidigt med alla beställningar och att folk kommer och hämtar som de ska.

Hur var det att praoa som producent på REKO-utlämning då? Jo, det ska jag berätta för er. Vi började med att packa bilen full med ägg, en skylt med gårdsloggan, beställningslistan och en swishskylt. Innan vi åkte dubbelkollade vi på beställningslistan att vi fått med oss rätt antal äggkartonger och att de som skulle betala i förskott hade gjort det. Sen bar det av in mot stan. Ikväll var det två utlämningar på olika platser. Alla producenter parkerade på rad. Det fanns champinjoner, mer ägg, kött, fisk, grönsaker och lite annat.

Många av kunderna som kom till oss var stammisar. Min värd och kunderna kände varandra och frågade om lite av varje medan maten bytte händer. ”Hur är livet som pensionär nu då?” eller ”Är det dags för studentfirande snart?”. En del av kunderna var nya. De kom dit i jakt på bra mat till deras små barn och frågade om hur äggen är producerade, noga med att det ska vara bra mat. ”Riktig mat. Utan något skit i”, som en av dem uttrycke det.

Det var fint att se gemenskapen som fanns mellan producenterna också. De frågade varandra hur läget är, om det var många beställningar eller hur det går med saker på gården. De pratade om problem de stött på i administrationen med beställningar eller delade med sig av lösningar. De väntade på varandra tills alla kunder hade kommit, så att ingen stod ensam kvar. De delade även med sig av sina varor till varandra. Antingen genom att köpa varandras produkter eller som gåvor av det som blev utöver beställningarna. ”Ta du den här, den blev över idag. Det är säkert, ta den nu, jag kan ändå inte frysa om den när jag kommer hem!”, sa en av de andra producenterna till oss när vi fick med oss fisk hem.

Jag hoppas att jag med får stå där som producent en dag. Med riktigt bra mat från vårt landskap, som jag själv har producerat till människorna i min hemtrakt.

Ett litet tips till er som är producenter eller administratörer i REKO-ringar

Här kommer ett tips till er som är aktiva som producenter eller administratörer i REKO-ringar! Som komplement till facebook finns även hemsidan Rekoplus. Den är ett gratis handelsverktyg i form av en enkel webbshop. Kunden får ordersbekräftelse och som producent får du färdiga packlistor. Dessutom kan du som producent lägga in ett lagersaldo som uppdateras utifrån köpen som görs, så har du alltid koll på att det inte blir fler beställningar än vad du har varor. Hemsidan är fri för alla REKO-ringar att använda, men det behövs en egen administratör för varje ring som godkänner och öppnar konton till producenterna i ringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *