Re-vadå?

Du ska skriva din uppsats om re-vadå? Du ska gå en kurs i vadå för typ av lantbruk?

RE – GEN – E – RA – TIVT

Ordet regenerativt kan vara svårt att säga. Svårt att uppfatta. Kanske är det helt obekant. Det är ett långt och ganska krångligt ord, men låt det rulla på tungan några gånger. Dela upp det i stavelser. Säg dem först en och en, sedan snabbare, sedan tillsammans. Så som min spanskalärare sa åt oss elever att göra när ett långt spanskt ord med förfärligt många vokaler gjorde oss osäkra på att prata. Osäkra på att säga de där långa orden som först inte ville komma ut från munnen. De orden som vi inte heller kunde förstå vad de betydde.

Det finns förkortningar på engelska. Från USA har jag hört regen ag, som i regenerative agriculture. Ibland när jag själv skriver förkortar jag det RL, eftersom jag sett texter på engelska som förkortar det RA. Men frågan är om det är ett ord som ska förkortas? Kanske är det nödvändigt för att det ska vara mer greppbart, lättare att säga och kanske mer användbart. Samtidigt kan jag inte undgå att känna att det är något fint med ordet i sin helhet. Trots sina många stavelser och sin krånglighet.

REGENERATIVT

Går det lättare att säga nu? Eller känns ordet fortfarande främmande? Vad betyder det ens egentligen? I svenskan är det väl inte det vanligaste ordet direkt. Det känns liksom lite lånat från engelskan. Hade begreppet uppkommit i Sverige istället för i USA kanske vi istället hade sagt reparerande lantbruk, återbyggande lantbruk eller läkande lantbruk. För mig är det är till och med svårt att hitta bra synonymer.

Enligt ordboken innebär verbet regenerera att ”alstra på nytt, ge ny gestalt, återbilda, pånyttföda”. I ett mer biologiskt sammanhang kan det innebära att ”återbilda (ett organ eller en vävnad som förlorats), förnya”. Ordet kan även användas när det gäller ”själsliga förmögenheter, produkt av mänsklig skaparkraft (t.ex. konst)”, för att beskriva hur en person har ”sinne och själsförmögenheter att förnya, (åter)uppliva, ge ny friskhet eller styrka åt någon eller något”. Hur känns dessa betydelser då? Vad lägger du in i ordet nu?

För mig är ordbokens beskrivningar av ordet fulla med mening. De är positiva, kreativa, konstruktiva, läkande och öppnar för nyskapande. Samtidigt för de även med sig något typ av ansvarskrävande. Här blir ordet mer av ett verb och inte bara ett beskrivande adjektiv – det är något som ska göras. Handlingar som ska leda till ett resultat. Ett positivt sådant. Det är kanske ett krångligt ord. Både att säga och att förstå, men ge det lite tid. Ordet rymmer så mycket. Det är spännande, kreativt, och låter det hela vara lite fritt – på gott och på ont. Men mer om det en annan gång! Nu säger vi ordet igen, tillsammans: RE – GEN – E – RA – TIVT